Telefon: +36 70 382 5292   |   +36 70 379 0606

Hírek, eseteink

Október 16-a az újraélesztés világnapja

2022-10-14

AZ ÚJRAÉLESZTÉS VILÁGNAPJA

 

Magyarországon vezető halálok a hirtelen szívhalál, amelynek évente kb. 24-25000 ember esik áldozatul.  Az esetek nagy részében mentők kiérkezésekor már késő, hiszen túl sok idő telik el anélkül, hogy valaki újraélesztést kezdene. Nem szabad pánikba esnünk, vagy megijednünk, mert ilyen esetben az újraélesztés megkezdésével életet menthetünk. Keringés, illetve légzés hiányában a sérült állapotán csak javítani tudunk, rontani nem. Az azonnal megkezdett, és a mentők kiérkezéséig folyamatos újraélesztés végzése nagyban növeli a túlélési esélyeket. Ezzel az eszköz nélküli mozdulatsorral bárki segíthet érdemben keringésmegállás esetén.

Az újraélesztést a következőképpen végezzük:

  • vizsgáljuk a sérült öntudatát (megszólítás, vállak óvatos megrázása)
  • amennyiben nem reagál = eszméletlen
  • az eszméletlen sérültnek elsőként  a légzését vizsgáljuk (az arca fölé hajolunk, fejünket mellkas irányába fordítva, 3as érzékeléssel: érezzük- halljuk- látjuk)
  • 10mp alatt legalább 2 lélegzetvételnek kell megtörténnie, hogy kielégítőnek találjuk a légzést
  • légzés hiányában segítségért kiáltunk, a telefonunkat kihangosítva felhívjuk a 112-es telefonszámot és ezzel párhuzamosan megkezdjük a 30 mellkas kompressziót
  • a minőségi mellkas kompressziót a mellkas középvonalának alsó harmadánál, 5-6 cm mélyen lenyomva, teljes fölengedéssel, 100-120/perc ütemben végezzük (két kéz egymáson, ujjak összekulcsolva, nyújtott kézzel)
  • a 30 mellkas kompresszió befejeztével 2 befúvásos lélegeztetést kell elvégeznünk
  • a befúvásnál a fejet hátra hajtjuk, szájból orrba, vagy szájból szájba végezzük (a másik testnyílás befogjuk), a befúvás után a mellkas irányába fordítva figyeljük annak emelkedését/süllyedését, majd ezt még egyszer megismételjük
  • a befúvás végeztével újra 30 mellkas kompresszió következik........és így tovább.

Ezt a 30/2 folyamatot a mentők kiérkezéséig, vagy a légzés/keringés spontán visszatéréséig kell folytatnunk.

Amennyiben van defibrillátor készülék a közelben, akkor lehetőség szerint hozassuk a helyszínre és használjuk. A defibrillátor egy életmentő eszköz, de egyáltalán nem pótolja a segélynyújtó által végzett újraélesztést (mellkas kompresszió/befúvásos lélegeztetés), mert csak a szív "elektromos problémáit" hivatott megjavítani. A készülék az öntapadós elektrodák felhelyezése után ritmus analízist végez és indokolt esetben sokk leadást javasol. Ebben az esetben hátrébb húzódunk a sérülttől és minden jelen lévőt erre szólítunk fel. Amikor megbizonyosodtunk róla, hogy senki nem ér a sérülthőz, a  gomb (általában a piros) megnyomásával leadjuk a sokk ütést. A sokk leadása után folytatnunk kell az újraélesztést. Kövessük a készülék utasításait és a 2 percenkénti analízisek között végezzünk folyamatosan újraélesztést a mentők megérkezéséig. 

A pandémiás időszakban az újraélesztés alatt figyelmet kell fordítani arra, hogy fedjük le valamilyen textillel (pl. kendő, sál, stb)  a beteg száját és orrát a mellkaskompresszió és a nyilvános helyeken elérhető automata defibrillátor használatának megkezdése előtt. Ez ugyanis csökkentheti a vírus aeroszolokkal való terjedését a mellkaskompresszió során.

                   

     Újraélesztéskor csak egy dolgot lehet rosszul csinálni........:HA EL SEM KEZDJÜK!

 

                                         MERJÜNK ÉLETET MENTENI!!!



Vissza »