Telefon: +36 70 382 5292   |   +36 70 379 0606

Hírek, eseteink

A vérzések fajtái és azok ellátása

2022-06-19

A bőr és a nyálkahártyák felületének sérülései vérzésekkel járhatnak.

A vérzés erősségét az határozza meg, hogy milyen erek sérülnek meg(artériák, vénák, hajszálerek). 

A vérzések fajtái lehetnek:

Hajszáleres (kapilláris) vérzés:

  • a vér színe világos piros,
  • a vérzés gyöngyöző,
  • a vérveszteség rendszerint csekély.

Hajszáleres (kapilláris) vérzés esetén a sérült területen megfelelő fertőtlenítést kell végezni (jódtartalmú fertőtlenítővel, ennek hiányában tiszta vízzel történő tisztítás) ezután steril gézlappal, és ragasztóval, vagy megfelelő méretű sebtapasszal lefedni.

A sérült területet körültekintően kell fertőtleníteni, vagy vízzel leöblíteni.  A fertőtlenítést a sebszélektől kifelé 360°-ban kell elvégezni, illetve a vízzel való tisztítás esetén figyelni kell rá, hogy a folyó csapvíz gátolja a véralvadást.

Vénás vérzés:

  • a vér színe sötétvörös,
  • a vérzés intenzív erősségű folyamatos,
  • a vérveszteség mértéke nagyban függ a sérült erek nagyságától.

A vénás vérzés erőssége igen eltérő lehet, ezt az ellátás során figyelembe kell venni!

A sérültet nyugalomba helyezzük, a sérülés jellegének függvényében pozícionálni (leültetni / lefektetni). A sérült testrészt szív fölé kell emelni (amennyiben ez lehetséges), ennek hatására a vérzés csillapodni fog.

Nyomókötést kell készíteni. A sérült testfelületre steril mull-lapot helyezünk, majd azt mullpólyával rögzítjük. A seb fölötti területre összetekert mullpólyát, vagy több rétegre hajtogatott mullgombócot helyezünk, és azt úgy rögzítjük, hogy nyomást gyakoroljon a sebre. Az átvérzett kötést soha nem szabad eltávolítani, amennyiben átvérzett úgy újabb kötszerrel fedjük le. Kötözéskor ügyelni kell arra, hogy az adott testrész vérkeringését ne zárjuk el.

Ha a vérzés erőssége, a sérülés helye, vagy a sérült állapota nem teszi lehetővé a kötés kivitelezését, akkor azzal is sokat segítünk, ha a sebbe steril mull-lapot nyomunk és azt a mentők kiérkezéséig nyomva tartjuk.

Artériás vérzés:

  • a vér színe élénkpiros.
  • a vérzés a szívműködésnek megfelelően pulzáló, spriccelő.
  • a vérveszteség a sérült ér nagyságától függ.

Súlyosabb esetben kivérzéses sokk léphet fel. Ennek előjele lehet a beteg sápadtsága, hideg verejtékezése. Amennyiben ezek a tünetek megjelennek, ez esetben megelőzés céljából javasolt a sokkfektetés.

Az artériás vérzés esetén ujjnyomásos vérzéscsillapítást kell végezni, majd artériás nyomókötést kell készíteni.

Az ujjnyomással történő vérzéscsillapítás lényege, hogy a sérült terület fölött ujjheggyel elnyomják az artériát, ezzel csökkentik a sérült érszakaszon át elfolyó vér mennyiségét. Még szerencsésebb, ha az ún. artériás nyomópontokat nyomják el.

A sérültet pozícionáljuk, (lehetőleg lefektetjük) elnyomjuk artériás nyomópontját, sérült testrészét a szív fölé emeljük.

Artériás nyomópontok:

  • A halánték és a homloktájék vérzése esetén  a halánték ütőér a fül teteje előtti területen találjuk, ezt a területet kell a hüvelykujjunk segítségével elnyomni.
  • A nyaki ütőeret a gége magasságában találjuk mindkét oldalt. A fejbiccentő izom belső széle mellett ujjainkkal a gerincoszlop felé összenyomjuk. A hüvelykujjunkat nyomás közben a tarkóra helyezzük.
  • A felkar ütőerét, a felkar belső oldalán, a hajlító izom alatt találjuk, ezt kell az ujjunkkal a felkarcsonthoz nyomni.
  • A combütőeret a lágyékhajlatban találjuk, ezt kell ököllel a medencecsont irányába összenyomnunk.

Az ujjnyomásos vérzéscsillapítást követően artériás nyomókötést kell készíteni. Steril mull-lappal, vagy összetekert mullpólyával ki kell tömni, „tamponálni” kell a sebet, majd erre ismét steril gézt kell helyezni. A gézcsomót szoros pólyakötéssel kell rögzíteni. A feltekert menetek szorosságát növelhetjük azzal a módszerrel, hogy a sérülés fölötti résznél 180°-ot csavarunk a mullpólyán. Ha a kötés átvérzik, akkor egy újabb gézcsomót kell a sebre helyezni és ismét szorosan körbetekerni.  Kötözéskor ügyelni kell arra, hogy az adott testrész vérkeringését ne zárjuk el.

Az artériás nyomópontot a mentők kiérkezéséig kell nyomva tartani. Eközben keressük a kivérzéses sokk jeleit, indokolt esetben sokkfektetést alkalmazunk.

                                           Képtalálatok a következőre: shock laying         

                                                                                                            Shock fektetés                           

Ha a vérzés erőssége, a sérülés helye, vagy a sérült állapota nem teszi lehetővé a kötés kivitelezését, akkor azzal is sokat segítünk, ha a sebbe steril mull-lapot nyomunk és azt a mentők kiérkezéséig nyomva tartjuk.



Vissza »